از زمانی که ربات ها برای نخستین بار قدم به زندگی ما انسان ها گذاشتند سال های طولانی می گذرد و اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که تا به حال موفق به داشتن یک ربات خانگی نشده اید حتما با ویژگی ها و مشخصات این ربات ها از طریق فیلم ها و مجموعه های مستند تلویزیونی آشنا شده اید.
اگر نگاهی به گذشته بیندازید، بدون تردید متوجه خواهید شد که این روزها ربات ها با داشتن قابلیت های منحصر به فرد برای انجام فعالیت های پیچیده به عنوان یکی از اعضای خانواده ها قدم به عرصه زندگی ما انسان ها می گذارند، اما از آنجایی که در سال های اخیر ربات ها توانسته اند به توانایی هایی همچون توانایی های انسانی دست یابند ممکن است این سوال در ذهن ما مطرح شود که آیا این قابلیت ها امکان برخورداری از حقوقی مشابه حقوق انسانی را برای ربات ها ایجاد خواهد کرد؟
یا این که آیا در آینده ای نه چندان دور، ربات ها می توانند به عنوان سربازان جنگی در میدان های جنگی حضور یافته و همچون انسان های واقعی از منافع کشورها دفاع کنند؟ اگر علاقه مند به شنیدن اخبار و اطلاعاتی در زمینه رباتیک هستید، حتما به این موضوع فکر کرده اید که ربات ها بسیار زودتر از آنچه تصور می شد از دنیای داستان های علمی ـ تخیلی قدم به دنیای واقعیت ها گذاشته اند و به این ترتیب می توان پیش بینی کرد که تا ۱۰ سال آینده حداقل یک ربات به عنوان یکی از اعضای اصلی خانواده در هر خانواده ای حضور داشته باشد.
این روز ربات ها به دوستان واقعی ما انسان ها مبدل شده اند که بی شک می توانیم بگوییم بیش از هر ابزار سرگرم کننده دیگری موجب سرگرمی ما خواهند شد.
اگر پیش از این از تنهایی در دوره سالمندی و کهنسالی در هراس بودید باید این نوید را به شما بدهیم که توسعه فناوری رباتیک می تواند راهکار مناسبی برای پایان بخشیدن به این نگرانی شما باشد. ربات هایی که با هدف نگهداری و مراقبت از سالمندان طراحی و ساخته شده اند بهترین دوست تنهایی شما در دوره سالمندی خواهند بود و این در حالی است که این ربات ها علاوه بر این می توانند مسوولیت انجام همه کارهای شما را نیز به عهده گیرند.
● از دستگاه های اتوماتیک تا ربات های انسان نما
تا به امروز اغلب ربات ها از نظر ظاهری به شکل ماشین ها و دستگاه های اتوماتیک طراحی و ساخته می شدند که تنها قابلیت انجام یک عملیات بخصوص و اغلب تکراری را داشتند و بنابراین شاید بتوان گفت که بین یک ماشین لباسشویی یا ظرفشویی و یک ربات تفاوت چندان محسوسی وجود نداشت، اما در سال های اخیر شاهد تحولات قابل توجهی در شکل ظاهری ربات ها بوده ایم و این طور به نظر می رسد که ربات های امروزی که شبیه به ما انسان ها قابلیت انجام کارهای مختلفی را دارند بسیار متفاوت از ربات هایی هستند که تاکنون آنها را می شناخته ایم.
ربات های پیشرفته امروزی بسیار شگفت انگیز هستند و بسیاری از دانشمندان و متخصصانی که در این زمینه فعالیت می کنند بر این باورند که در نهایت ربات ها به عنوان یکی از ضروری ترین گجت های دیجیتالی خانگی قدم به زندگی انسان ها گذاشته و می توانند پاسخگوی بسیاری از نیازهای ما باشند. بنابراین نه تنها نسل آینده ربات ها از نظر شکل ظاهری شبیه به انسان ها خواهند بود، بلکه این ربات های انسان نما خواهند توانست به اصطلاح قدم روی ردپاهای انسان ها در مسیر زندگی گذاشته و مانند آنها رفتار کنند.
جالب است بدانید که این روزها شرکت های بزرگ و موفق در عرصه فناوری اطلاعات نظیر مایکروسافت و گوگل نیز فعالیت هایی را در عرصه رباتیک آغاز کرده اند و قصد دارند موفقیت های جدیدی را در این عرصه به نام خود ثبت کنند تا جایی که قرار است گوگل با اختصاص بودجه ۳۰ میلیون دلاری به زودی نخستین کاوشگر رباتیک را عازم ماه کند.
بیل گیتس نیز اعلام کرده است که برای اجرای یک پروژه رباتیک با هدف طراحی و ساخت ربات هایی برای نگهداری و مراقبت از بیماران بیمارستانی سرمایه گذاری کرده است و این در حالی است که مایکروسافت نیز پروژه ای را با هدف طراحی و ساخت ابزارهای رباتیک راه اندازی کرده است که به نظر می رسد اقدامات این افراد بتواند نقش بسیار مهمی در توسعه فناوری های رباتیک داشته باشد. اگرچه دانش رباتیک بسیار پیچیده به نظر می رسد اما خوشبختانه در سال های اخیر شاهد تحولات بسیار سریع و چشمگیری در این عرصه بوده ایم و به این ترتیب می توانیم بگوییم که با افزایش سرعت عملکرد کامپیوترها، ربات ها بسیار باهوش تر از گذشته خواهند شد.
● مارژ، روزنامه هم می خواند
یکی از ربات هایی که بتازگی از آن رونمایی شد و سر و صدا و هیاهوی بسیاری را در دنیای فناوری به راه انداخته است رباتی به نام مارژ است که قرار است در آینده ای نه چندان دور قدم به دنیای واقعی بگذارد.
یکی از قابلیت های مهم این ربات جوان که آن را از دیگر ربات هایی که تاکنون طراحی و ساخته شده اند متمایز می سازد این است که این ربات که توسط گروهی از دانشمندان دانشگاه آکسفورد طراحی شده است می تواند نوشته های مختلف را خوانده و حتی از مطالب خوانده شده چیزهایی را بیاموزد.
بنابراین دیگر تصور این که روزی بتوانید ساعاتی را به گفت وگو با دوست رباتیک خود بگذرانید چندان دور از ذهن نخواهد بود چرا که این گروه از محققان امیدوارند که این ربات ها بتوانند با استفاده از واژه هایی که از طریق خواندن متن های مختلف یاد می گیرند، بتوانند به راحتی با انسان ها ارتباط برقرار کرده و با آنها سخن بگویند.
نکته: پیش بینی می شود که در آینده ای نه چندان دور گروه های مختلف ربات ها همچون ربات مارژ نیز بتوانند با استفاده از لغات و واژه هایی شبیه به آنچه انسان در گفتارهای روزمره زندگی خود از آنها استفاده می کنند، صحبت کنند
از آنجایی که در هر متنی واژه های مختلف به کار می روند بنابراین انتخاب یک متن بخصوص برای ربات ها بسیار مشکل خواهد بود و اگرچه مغز انسان با برخورداری از توانایی ادراک و فهم منطقی می تواند خود را با موقعیت های مختلف تطبیق داده و در هر شرایطی متنی را که پیش رو قرار دارد به راحتی بخواند، اما متاسفانه در دنیای رباتیک آنچه از آن به عنوان مغز استفاده می شود چنین قابلیتی را ندارد و بنابراین نسبت به هرگونه تغییر ایجاد شده در محیط و شرایط موجود به سرعت نسبت به این تغییرات از خود واکنش نشان خواهد داد و یادگیری پدیده های جدیدی را تجربه خواهد کرد.
اما این ربات به کمک یک نرم افزار اختصاصی، متن مورد نظر را به سرعت شناسایی کرده و براساس اطلاعات واژه نامه و همچنین اطلاعات موجود در برنامه ای که به عنوان تصحیح کننده املای صحیح واژه ها عمل می کند، به راحتی و در شرایط طبیعی بدون مواجه شدن با هرگونه محدودیتی متن مورد نظر را می خواند. به عبارت دیگر می توان گفت که این ربات به آسانی از اخبار و اطلاعات روزنامه ها مطلع شده و در میان اطلاعات موجود به جستجوی اطلاعات شخصی بپردازد. براساس اعلام دانشگاه آکسفورد، این گروه از محققان در تلاش هستند نسخه جدیدتری از این ربات را تحت عنوان نام لیزا، تکمیل کنند که براساس پیش بینی های انجام شده تا زمانی که بتوان از لیزا به عنوان یک ابزار ضروری زندگی که در دنیای امروزی از جایگاه بسیار مهمی برخوردار است استفاده کنیم، همچنان مسیری طولانی را پیش روی خواهیم داشت.
این ربات علاوه بر این که از توانایی تصحیح املای واژه ها برخوردار است اسامی برخی از بانک ها و رستوران ها را نیز به خوبی به خاطر می آورد. اگرچه مارژ هنوز در ابتدای این راه قرار دارد و باید مطالب بیشتری را بیاموزد، اما پیش بینی می شود که در آینده ای نه چندان دور این گروه از ربات ها نیز بتوانند با استفاده از لغات و واژه هایی شبیه به آنچه انسان در گفتارهای روزمره زندگی خود از آنها استفاده می کنند، با آنها صحبت کنند.
خبر از ساخت ربات ها با چنین قابلیت هایی بسیار شگفت انگیز و جالب توجه است. محیط اطراف زندگی ما انسان ها از امکانات بالقوه بسیار زیادی برخوردار است و آن به این معنی است که امروزه توانسته ایم از این امکانات و توانایی ها برای خلق موجودات رباتیک بهره بگیریم.
ربات ها صرف نظر از تفاوت شکل ظاهری و اندازه و ابعادشان از اتومبیل های بدون راننده گوگل تا اسباب بازی های رباتیک طراحی شده برای کودکان از تاثیر قابل توجهی بر زندگی ما انسان ها برخوردار بوده اند و به این ترتیب با توجه به پیشرفت های به دست آمده در این زمینه می توانیم امیدوار باشیم که دیگر تنها از سیستم هایی که عملکرد آنها مبتنی بر سیستم های موقعیت یاب جهانی است در سیستم های هدایت و ناوبری اتومبیل استفاده نخواهد شد و به این ترتیب حتی در تونل ها و مسیرهای زیرزمینی که سیستم های GPS (سیستم های موقعیت یاب جهانی) قادر به دریافت هیچ گونه اطلاعاتی نخواهند بود، می توانید نسبت به ایمنی خودرو در مسیر حرکت مطمئن باشید.
● وقتی ربات ها به کمک شما می آیند
یکی از کاربردهای مطرح شده برای این ربات ها استفاده از آنها در عملیات امداد و نجات است و به این ترتیب این ربات ها می توانند با خواندن متن نوشته شده روی تابلوهایی که به عنوان راهنما در قسمت های مختلف ساختمان ها وجود دارند نسبت به نجات آسیب دیدگان یک حادثه در یک عملیات امداد و نجات اقدام کنند.
همان طور که خواندن اطلاعات حک شده روی بسته بندی محصولات مختلف می تواند در بر دارنده اطلاعات ارزشمندی درباره محتویات آن باشد می توان امیدوار بود که دستیابی ربات ها به این توانمندی نیز بتواند گام بسیار مهمی در گسترش و پیشرفت صنعت رباتیک باشد.
خواندن همیشه راهکار مناسبی برای کسب اطلاعاتی درباره حقایقی است که نمی توانیم آنها را به طور محسوس مشاهده کنیم. اگر ربات ها بتوانند بخوانند و بیاموزند قادر خواهند بود مفهوم عبارات نوشته شده روی تابلوهای نصب شده در مسیر حرکت خود و همچنین تابلوی فروشگاه ها و دیگر علائم هشدار دهنده را به راحتی خوانده و به این ترتیب زندگی مستقل و بدون نیاز به بهره مندی از کمک های انسانی را هم تا حدودی تجربه کنند. بنابراین دور از انتظار نخواهد بود که روزی مدرسه ای اختصاصی هم برای این ربات ها راه اندازی شود که مفاهیم اولیه در برقراری روابط اجتماعی با سایر افراد را به آنها آموزش دهد و به این ترتیب دریچه جدیدی در مسیر توسعه هوش مصنوعی و ساخت ماشین های رباتیک سخنگو گشوده خواهد شد.
منابع: dailymail / discovery
فرانک فراهانی جم
روزنامه جام جم ( www.jamejamonline.ir )
نظرات شما عزیزان:
ارسال توسط امیر عیوضی
آخرین مطالب